Archives

Japó: reacció i debats de la catàstrofe.

Em sap molt greu el què ha passat aquests dies a Japó. Potser per conèixer el país, tenir diferents amics japonesos o admirar bona part de la seva cultura tant refinada (més enllà del manga). Per això m'animo a fer algunes reflexions:

LA IMATGE DE JAPÓ: EFICIÈNCIA, EFICÀCIA, HI-TECH, ETC...

Encara recordo a l'Elena García Melero del matí del terratrèmol i davant imatges dels tsunami avançant per pobles i conreus dir..."i el més sorprenent és que amb tot aquest desastre de moment només s'hagi comptabilitzat un mort". El mite de que Japó està tant preparat per a tot ha fet reaccionar tard, molt tard, a la premsa internacional i segurament també a les mostres d'ajuda; i és que ningú està preparat per a tot. Tenim tant interioritzada la imatge d'eficiència, tecnologia de Japó que ni se'ns ha passat pel cap que els haguem d'ajudar.
Ahir, al Telediario 2 (TVE), entrevistaven una espanyola que tornava del Japó i deia, que els "japoneses son de otra pasta" en referència a com havien afrontat l'enorme crisis nacional i personal. Aquesta catàstrofe ha demostrat (i ho continua fent) que el més important i desenvolupat a Japó no són les seves infraestructures, tecnología, economía, etc... sinó la seva gent, una societat que ha reaccionat de forma exemplar, amb un ordre, una integritat i un civisme que jo no havia vist mai. Un acaba pensant que potser massa i tot. Si passa el mateix a Xina, Estats Units, Catalunya o Líbia, ja no quedaria cap comerç sense pillatge, un caos total, etc... el principal problema seria la seguretat ciutadana. No és així al Japó.

Per a mi el millor vídeo que he vist fins el moment sobre el Tsunami:


NUCLEAR: REOBRIM EL DEBAT

No ser si, com diu Der Spiegel, aquest és el 9/11 nuclear, però el què està passant i encara pot passar a les centrals nuclears japoneses ha de reobrir necessàriament el debat nuclear. No val que aquest debat que els seus partidaris havien obert degut a la crisis econòmica (i energètica) dels últims dos anys ara no es vulgui reobrir (com diu la Ministra Salgado) per un cas particular. I és que no és un cas particular sinó paradigmàtic, pq Japó estarà situat a la zona del Cercle de Foc, però també és segurament el país que més ha invertit en energia nuclear (en relació al seu total energètic) amb més de 50 centrals, tercer productor mundial, procedència del 35% del seu consum energètic i on els estàndards de seguretat són més elevats. És més, a diferència d'Europa on després de Chernovil es va viure un cert desprestigi de l'energia nculear, això no havia passat a Japó en la mateixa intensitat, tot hi haver patit importants accidents en el passat recent a Tokaimura (1999) i Monju (1995), reactor reobert el 2010 de forma secretiva i que va generar un escàndol.

Sobre el debat deixeu que digui dues coses:
1- L'únic negoci que cap empresa asseguradora ha volgut mai assegurar és una central nuclear, demostrant que la balança de possibles costos/beneficis no és positiva. Per a mi aquest és un argument neoliberal irrefutable per acabar amb les centrals.
2- Aquest no pot ser un debat només nacional, sinó regional o mundial. Estaria molt bé que a Espanya es decidís acabar amb les centarls nuclears, però si França (un altre gran guru de l'energía nuclear, pitjor que Japó) no fa el mateix, els riscos per a nosaltres continuen i en canvi els beneficis no, és per això que cal un debat regional com a mínim.

ELS LÍMITS DE LA PREVENCIÓ:

Segurament haureu vist les imatges d'un poble de la costa japonesa que havia construït un mur anti-tsunamis durant 30 anys i altres mesures que no van servir de res. Una imatge colpidora pq demostra que ni les mesures de prevenció més radicals, com aquesta, que significava emmurallar tot un poble tapant les vistes i accessos al mar, han servit de res. I és que s'ha de reconèixer que les mesures per fer front als terratrèmols han sigut molt eficaces, però segurament no es poden posar mesures suficients pr a fer front una onada de 10 metres d'alt que penetri 5 kilòmetres a la costa.


Wikio

Democràcia, drets humans i la hipocresia occidental

Aquests dies he llegit a diferents mitjans de comunicació tradicional (diaris, revistes i ràdios i TV, com el documental de 30minuts), blocs i twitters que el comportament que han tingut els governs occident amb dictadors com Gadafi i altres règims dictatorials és molt hipòcrita. Aquest governs que ara critiquen Mubarak o Gadafi, els hi van donar suport durant molts anys, i encara en donen a molts, per motius econòmics (el petroli, gas, etc...) i de seguretat (migració i terrorisme).

És ben cert que hi ha un clar desajust entre la retòrica dels governs occidentals i la realitat de les seves polítiques, i també ho és que aquestes polítiques són molt sovint incoherents. De ben segur que tots podem pensar mil i un exemples on el compromís pels drets humans i la democràcia ha quedat en un segon lloc davant de motius econòmics i de seguretat. La relació UE-Rússia (amb el clar cas de Txetxènia), la política occidental a Aràbia Saudita, Marroc, Líbia, etc...
Però a mi, en comptes d'escandalitzar-me això, que no deixa de ser el més normal durant tota la història de les relacions internacionals i per tots els Estats, em sorprèn el relativament elevat nombre de vegades que es fan coses en nom dels drets humans i la democràcia per sobre dels interessos econòmics i de seguretat (una pràctica relativament nova). És a dir, tots els Estats del món actuen a l'esfera internacional per buscar els seus interessos nacionals, econòmics i de seguretat però n'hi ha un quants que, a més a més, i només en algunes ocasions, actuen també per intentar promocionar els drets humans i la democràcia (o fins i tot el desenvolupament) de forma veritablement honesta. I entre aquests de vegades també hi ha Espanya, GB, França, Alemanya i Estats Units i no hi ha mai ni Rússia, ni Xina, ni Aràbia Saudita, per posar només alguns exemples.
Així doncs, és ben cert que els Estats que en alguns moments intenten promoure els drets humans i la democràcia no sempre actuen així i que quan ho fan no sempre ho saben fer. Per exemple, la invasió nord-americana de Japó i Alemanya va aconseguir democratitzar aquestes societats, però no ha passat al mateix amb Iraq o Afganistan.  En altres casos, com per exemple el de la intervenció humanitària (cascos blaus) o el de l'ajuda al desenvolupament, que afecten als drets humans i la seguretat de les persones, poden ser contraris a la democratització (ajudant a mantenir règims corruptes), o la simple intervenció internacional pot desacreditar certs moviments democratitzadors interns. Així sovint els intents de la comunitat occidental en promoció dels drets humans i la democràcia (siguin benintencionats o no tant) han sigut contraproduents i els han desacreditat.
Però tot i això, si es pot parlar d'hipocresia occidental, és pq aquests governs continuen realitzant un discurs de superioritat moral i de compromís amb els drets humans i democràcia. Ara bé, no només és retòrica, sinó que com hem vist en el cas d'Egipte aquest discurs també té un pes. Segurament als governs occidentals preferirien per raons de seguretat i econòmiques un Mubarak i un Gadafi, però si hi ha una revolució democràtica no poden si no donar-li suport tot i que això vagi en contra dels seus interessos materials. Un cas clar és el d'Israel, que no ha vist gens bé la democratització d'Egipte (encara en procés) ja que veu com es quedarà  més sol i on el suport d'occident li serà més difícil de guanyar. Occident pot tolerar que Israel bombardegi el Líban, però no un Egipte democràtic, que serà molt més respectat.

Així doncs, no tot és hipocresia, i prefereixo mil vegades més aquesta hipocresia que l'absència de compromís amb la democràcia i els drets humans.

PS- M'he deixat d'afegir que els governs occidentals són democràtics i responen a la voluntat de la majoria (més o menys) i que el què vol dir realment aquesta suposada hipocresia dels governs és que les societats occidentals tenen més aviat poc compromís amb la promoció d'aquests valors a nivell internacional... hi ha bàsicament un pessotisme general i el ciutadà normal prefereix tenir gas i petroli per poder anar a esquiar al cap de setmana de forma barata que pagar cinc vegades més per aquests productes però boicotejar Aràbia Saudita... Ara bé, és molt més còmode acusar als governs, que a les societats!!! Així doncs, els governs seran hipòcrites, però els ciutadans també!

Wikio
 

Copyright 2010. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.