Arriba el Papa: normalitat si us plau!

Estar a punt d'arribar a Barcelona una de les principals estrelles de rock del moment: el papa Benet XVI!!!! I és un bon moment per reflexionar sobre aquesta visita. No, no parlaré de la terrible connivència de l'església i el franquisme, ni del mal que ha fet l'església al cristianisme catalanista de verges de montserrat i mones de pasqua,... Ni de la crisi evident que passa l'església al nostra país, ni de l'enorme poder que encara tenen, ni del sobrefinançament que encara reben de l'Estat, ni que consideren catòlics a tots els batejats, però que mai han exercit, ni discutiré que en el passat han fet coses bones i de dolentes i que actualment també en fan de bones i dolentes. De fet del què vull parlar és de normalitat.


Ni em sembla malament que els catalans haguem d'assumir una part dels costos de la visita, ni crec que s'hagi de boicotejar. És evident que hi ha molts catalans que esperen el papa, i n'hi ha molts que no l'esperem, però suposo que, un cop més, es com el Primavera Sound o el Sonar... n'hi ha que els esperem amb candeletes durant tot l'any i altres que només hi veuen mal de caps.

Penso que el què hauríem de fer amb la visita del papa es tractar-ho com si fos un esdeveniment cultural més. I prou. Com si arribessin els U2 o els Rolling Stones a fer un macro concert a la capital catalana. De fet segurament es venen actualment més samarretes del Bruce Springsteen que del Papa a Catalunya i se'ns dubte que se'l venera amb més devoció. En un cas així, qui paga la seguretat, neteja,etc...? Si cal tallar carrers per fer una películ·la doncs es paga no? Doncs al Papa la mateix tarifa que al Woody Allen. I així amb tota la resta, que es gestioni de la mateixa manera que qualsevol altra acte cultural. Perquè és en l'àmbit de la cultura i no el de la política on s'ha de situar aquesta visita en el context d'un Estat laic. I si cal fer pagar entrada, com s'ha fet a Gran Bretanya, doncs em sembla perfecte!

Sí, ja ser que el papa també és un cap d'estat i s'han de fer les formalitats diplomàtiques justes i potser s'hauria d'intentar actualitzar els acords pre-constitucionals que regeixen les relacions entre l'estat Espanyol i el Vaticà, que ja tocaria que també fossin unes relacions normals. En aquest sentit em sembla molt encertada la decisió de ZP de no assistir a la missa. I si algú vol protestar, doncs hi té tot el dret, tot i que penso que el passotisme total és més efectiu. La iniciativa del bus ateu està molt bé, però no em sembla tant bé realitzar-la de forma que sembli que és una reacció a la visita del papa, com si fos en oposició a l'església catòlica... i tampoc és això...

Ara bé. Des d'algunes tribunes digitals com Catalunya Religió s'ha demanat que el Papa sigui escoltat, que hi hagi diàleg, etc... però es pot demanar això? De què s'ha de negociar i parlar amb l'església catòlica si no és a nivell d'afers d'estat? En un estat laic no té cap sentit donar cap prioritat a cap religió, el papa mereix esser escoltat tant com qualsevol líder hindú, estrella del rock o tertulià de pa sucat amb oli. I de ben segur, es mereix menys ser escoltat que qualsevol representant elegit pel poble: des d'Albert Rivera fins al president Montilla.

A més a a més, avui també s'ha publicat una carta dirigida al papa al Corriere della Sera, de part de diferents catalanistes creients i que podeu trobar aquí. No acabo d'entendre pq es publica a Itàlia però no als diaris d'aquí, però bé,... si creuen que era necessària fer una carta de benvinguda, doncs molt bé. Jo, per la meva part, pobre ignorant, no he entès aquesta part: " Som una comunitat cristiana amb orígens paulins, que van forjar la primitiva església tarraconense."

També s'ha argumentat que hi ha una persecussió mediàtica de la imatge del papa. Que s'han magnificat les protestes a Gran Bretanya, els casos de pederastia, etc. Bé, l'església s'ha guanyat a pols el seu propi descrèdit. A més a més, algú que defensi coses tant radicals com el masclisme, el no a l'abortament ni als preservatius, que hagi encobert casos de pederastia, que considera l'homosexualitat una desviació o malaltia, que vagi amb vestits i barrets estrafolaris, etc... no deixa de ser un friqui anti-sistema en la societat que vivim! I no és d'estranyar que rebi un tractament informatiu així.  Sí, les propostes de l'església catòlica em semblen tant radicals o més que les dels anomenats anti-sistema.

De fet el què em sorprèn es que alguns dels nostres representants polítics hagin estat criticats, per mitjans com Libertad Digital o l'ABC per fer declaracions sobre el caràcter retrògrad del Papa o equiparar-lo a un imam de Lleida. Més enllà de l'encert d'aquestes afirmacions,  no entenc com el PP ha pogut demanar la dimissió d'Oriol Amorós (ERC) i com el govern català (PSC) s'ha acabat disculpant per les declaracions pq era un cap d'Estat. Quina vergonya! Segur que si s'apliqués el mateix criteri de respecte als altres caps d'estat per a Castros, Ahmadyneiads o Chavez tots els representats del PP haurien hagut de dimitir ja.

Que el Papa parlarà en català? Molts catalans segur que tenim la sensació que el Papa fa 80 anys tard! I la Sagrada Família, pobreta, que estaria molt millor com a monument que com a església (ja ser que oberta a tots els cultes) Però en fi, jo veig la visita del Papa com la Feria d'Abril... un acte cultural que no comparteixo però que entenc que té tot el dret d'existir... amb normalitat! Això és amb normalitat democràtica, econòmica i legal! Sense fer excepcions.

Wikio

Comments for this entry

Anònim

De tot en fem un gra massa. Tothom prova, amb l'excusa de la visita, de colar-nos la seva idea política. I ara que estem a tocar d'eleccions tot plegat encara s'amplifica més. Veig força demagògia pels dos costats. Aquell dia no variaré en res la meva rutina.

Leave your comment

 

Copyright 2010. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.