Un wikileaks català?

Avui llegeixo amb molt interès aquesta notícia de La Vanguardia en que es comenta la futura creació d'un Wikileaks xinès,  tot i que no tinc clar que tingui el mateix èxit al gegant asiàtic que el que ha tingut als EUA i Europa.
Wikileaks és una iniciativa que va sorgir per vehicular la publicació anònima de dades sensibles, és a dir, com diu el seu nom, és la wikipedia de les filtracions. Però a més a més, per tal de donar-li major credibilitat, no és una wiki qualsevol, sinó que la veracitat de les filtracions són verificades pels seus gestors, experts informàtics (per evitar atacs) i més de 800 assessors, tot només basat en donacions privades (sens publicitat). El seu excèntric fundador, Julian Assange, que ha estat perseguit de diferents maneres, explica en aquesta xerrada a TED els objectius i funcionament bàsic. Així, si vols filtrar documentació sensible sobre algun govern només cal que els ho envis, que ho verifiquin i tu pugis mantenir l'anonimitat.

L'èxit de Wikileaks (amb seu a Europa i que ha rebut nombrosos premis) ha provocat debats sobre la conveniència de permetre que es puguin publicar informes sensibles de governs fins i tot comprometent alguns aspectes de la seva seguretat, com s'ha argumentat en el famós cas dels 400.000 documents filtrats sobre la guerra d'Afganistan i Iraq. Aquest debat no és nou i és complexe, però en general la iniciativa em sembla molt bona, un clar exemple optimista de com la xarxa pot ajudar a millorar la democràcia.

Ara bé, no se si una iniciativa similar pot funcionar a Xina. La primera raó és que el ressò que han tingut les filtracions de Wikileaks no seria possibles sense que  la resta de la premsa (lliurement) també en fes eco. És a dir, és Wikileaks qui ho publica, però és el NYT, Los Angeles Post, CNN o Vilaweb els que acaben publican la notícia i ho fan arribar al gran públic i si no hi ha una premsa lliure això no serà mai publicat i quedarà només per a consum de dissidents que ja estan convençuts o els estrangers.
L'altre element és la diferent cultura política, i en especial el nacionalisme xinès barrejat de poca sensibilitat per la llibertat d'expressió i una societat civil quasi inexistent. Així, crec que a un xinès que filtri alguna cosa al Wikileaks se'l veurà més com un traidor a la pàtria, que dóna munició als enemics estrangers per a desacreditar el govern i l'estat xinès que com a un heroi de la llibertat d'expressió i la societat civil.

Però parlant de tot això i perquè no hi ha filtracions a wikileaks catalanes? Ni espanyoles. Potser cal crear un Wikileaks Català? O és que a l'oasi no hi ha res a filtrar? O és que tot ja es filtra amb gran normalitat pels mitjans de comunicació existents? O és que també, com en el cas de Xina, la cultura política encara no està prou madura? La veritat és que no hi hauria cap necessitat de crear altres wikileaks, ja que de fet la web ha publicat documentació sobre nombrosos governs, des de Somàlia a Alemanya, i podria ser una bona plataforma on publicar documents que volguessin ser filtrats de qualsevol país; però per altra banda dubto que realment Wikileaks estigui interessat en publicar informacions sobre els draps bruts a Catalunya. O es que potser la corrupció i els escàndols catalans no tenen documentació! O potser, és com la premsa del cor, que a Catalunya no en tenim de pròpia...

Ara bé, no serà per temes. Us imagineu un especial 3% al Wikileaks? O Banca Catalana, o Millet and Co. o sobre "la Caixa"... només cal que algú ho vulgui filtrar... ja se'm fa la boca aigua.

Wikio

Comments for this entry

Leave your comment

 

Copyright 2010. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.